Proč potřebujeme depozitáře

Co je to depozitář?

Investor nemusí vždy nakupovat akcie a dluhopisy zahraničních společností. Pokud chce investovat do cenných papírů, které jsou obchodovány pouze v zahraničí, musí uzavřít smlouvy se zahraničním makléřem a depozitářem a vypořádat se s zvláštnostmi zdanění.

Depozitář je nástroj, který vám umožní investovat peníze do zahraničních cenných papírů, zůstat na obvyklé burze, prostřednictvím svého makléře. Navíc umožňuje ušetřit na provizích.

Ve skutečnosti je depozitář certifikátem o vlastnictví cenného papíru, který se obchoduje na zahraniční platformě. A papírů čínských a japonských korporací na trhu je velmi málo-investoři mohou investovat do nich pouze prostřednictvím depozitních potvrzení.

Nyní mohou získat potvrzení kvalifikovaní investoři.

Jak funguje mechanismus vydávání jízdních řádů?

Předtím, než vstoupí na nějaký místní trh, společnost odhaduje náklady na sílu a čas na umístění svých cenných papírů. Koneckonců, aby společnost mohla začít obchodovat s jejími akciemi na burze, musí projít akreditací. A u různých výměn se požadavky mohou značně lišit. A na burzách některých zemí zahraniční společnosti a vůbec zakázáno umístit své akcie přímo. Proto je často mnohem jednodušší a levnější přilákat zahraniční investory prostřednictvím univerzálního nástroje-vydání depozitářů.

Například podmíněná čínská společnost SimSim se rozhodla vydat depozitáře na své akcie.

Nejprve se domluví s jedním z čínských depozitářů, že bude jejím depozitářem-držitelem akcií, na které budou vydány podpisy. Tento depozitář odkoupí požadovaný počet akcií společnosti SimSim a stane se jejich nominálním držitelem.

Poté buď sám kastodian, nebo jiná depozitářská banka po dohodě se SimSim vydává depozitáře na své akcie a poté je umístí na burzách různých zemí.

Nyní zahraniční investoři budou moci prostřednictvím svého makléře koupit depozitní certifikáty SimSim a skutečně se stát vlastníky akcií společnosti.

Jaké jsou podpisy?

Depozitáře se liší podle území, na kterém společnost plánuje prodat jejich většinu. Nejběžnější z nich jsou americké (označované jako ADR nebo ADR), globální (GDR nebo NDR) a evropské (EDR nebo EDR).

Jaký je přínos depozitářů?

Depozitní certifikáty umožňují investorovi diverzifikovat složení portfolia prostřednictvím zahraničních akcií a dluhopisů. Koneckonců, často přinášejí dobrý výnos.

Když jsou certifikáty obchodovány na burze, mohou být zakoupeny a prodávány stejným způsobem jako samotné akcie a dluhopisy.

Certifikáty poskytují prakticky stejná práva jako cenné papíry, na které jsou vydány. Majitel akcií obdrží nárok na dividendu a držitel dluhopisových jízdních řádů má nárok na kupónové platby. Majitelé jízdních řádů se mohou také podílet na řízení společnosti. Depozitář banky zasílá držitelům jízdních řádů program schůze akcionářů a předá shromáždění jejich rozhodnutí.

Potvrzení se často vydávají v několika nominálních hodnotách, které odpovídají například jednomu, dvěma, deseti akciím nebo naopak podílu akcií. Někdy tyto nominální hodnoty umožňují investorovi investovat i do těch papírů, které si nemůže dovolit. Řekněme, že když cena jedné akcie je několik tisíc dolarů, můžete si koupit potvrzení o 1/10 jeho podílu.

Hodnota cenných papírů a jízdních řádů na nich se obvykle shoduje-s ohledem na konverzi měnového kurzu a nominální hodnoty jízdních řádů.

Úroveň spolehlivosti cenných papírů a potvrzení o nich se téměř neliší. Při vydávání jízdních řádů se objevují další zprostředkovatelé-kastodian a depozitář bank, ale zpravidla se jedná o velké a udržitelné organizace.

Jaká jsou rizika jízdních řádů?

Stejně jako u akcií a dluhopisů nejsou investice do depozitních potvrzení pojištěny státem a výnosy nejsou zaručeny. A čím vyšší je potenciální zisk, tím vyšší je riziko ztráty.

Chcete-li předpovědět hodnotu zahraničních cenných papírů a jízdních řádů na nich, musíte sledovat zprávy zahraničních společností. Hledání takových informací, například v čínštině, může být mnohem obtížnější.
Existuje riziko, i když ne velké, že kastodian nebo depozitář banky odejmou licenci. Pokud jsou jejich účty zablokovány, investoři nebudou moci získat příjmy z jejich výpisů nebo je prodat. Pak budou muset majitelé jízdních řádů přilákat mezinárodní právníky, aby žalovali bankrotové banky podle zákonů jiných zemí.

Investice do zahraničních aktiv jsou také spojeny s politickým rizikem. Kvůli sankcím mnoho investorů nemůže nakládat se svými zahraničními papíry, dostávat na ně dividendy a kupony. Toto omezení se týká i depozitářů.

Je důležité vzít v úvahu, že když společnosti vydávají certifikáty v zahraničí, jejich papíry jsou také považovány za zahraniční a mohou se dostat pod zámek.

Nyní většina tuzemských společností Stahuje programy svých depozitních plánů a převádí je na akcie, s nimiž mohou investoři volně nakládat. Více o tom, jak bude výměna probíhat, se dočtete v textu "co mají dělat majitelé depozitářů v roce 2022".

Platit daně z příjmů z příjmů, stejně jako u zahraničních akcií a dluhopisů, je o něco těžší než u papírů. Je nutné platit NDFL z příjmů z rozdílu mezi kupní a prodejní cenou, odhaduje makléř. A v případech, kdy je to nutné, automaticky vypočítá, zadrží a odešle daň federálnímu daňovému úřadu (FNS).

Daň z příjmů z dividend a kuponů ze zahraničních papírů a jízdních řádů je ale třeba platit vždy. A podat přiznání 3-NDFL a převádět peníze na daň bude muset sám.

Na burze jsou prezentovány i samotné cenné papíry a doklady o nich. Co je lepší vybrat?

Nemá smysl kupovat potvrzení, když si můžete koupit samotné akcie nebo dluhopisy, na které jsou vydány. Ve skutečnosti jsou to stejné papíry, ale v transakci se objevují další zprostředkovatelé-banky a zdanění se komplikuje.

Makléři ve svých aplikacích někdy neoznačují potvrzení, považují je za úplnou analogii akcií.


Jsou všechny certifikáty k dispozici začínajícím investorům?

Pokud se certifikáty dostaly do prvního nebo druhého kótovacího seznamu burzy, mohou s nimi obchodovat i nováčci.

Také se volně prodávají potvrzení o akciích největších zahraničních společností, které jsou zahrnuty do výpočtu předních burzovních indexů.

V ostatních případech před nákupem depozitářů budou muset nekvalifikovaní investoři projít testováním. Další informace o tom, jak se testy provádějí a kdo se může stát kvalifikovaným investorem a investovat do jakýchkoli nástrojů, naleznete v článku "Co investovat nováčka na burze a co dává status "quala".

V jakých případech stojí za nákup potvrzení?

Investice do depozitních potvrzení jsou oprávněné, pokud chcete investovat do papíru určité společnosti, a její akcie nejsou obchodovány na naší burze-tam jsou pouze potvrzení.

Pokud se rozhodnete poslat peníze do depozitářů, je důležité dodržovat obecná pravidla investování:

  1. Nemůžete investovat do takových investic poslední peníze — musíte mít airbag. Například vklad v spolehlivé bance ve výši tří až šesti měsíčních příjmů.
  2. Je důležité si uvědomit přímou závislost rizika a výnosu: čím rychleji cenné papíry rostou v ceně, tím drastičtěji mohou klesnout.
  3. Depozitní certifikáty jedné společnosti by neměly zabírat celé vaše portfolio-rozdělte investice mezi cenné papíry různých společností, nejlépe z různých průmyslových odvětví.

Po nákupu cenných papírů nebo jízdních řádů je třeba sledovat, co se s firmou děje a jak to může ovlivnit hodnotu jejích akcií a dluhopisů. Pokud budete sledovat situaci na akciovém trhu sami, je pro vás obtížné, je lepší převést své peníze do důvěry nebo investovat do podílového fondu, který investuje do těchto cenných papírů.

V období sankcí je třeba pečlivě posoudit riziko nákupu zahraničních cenných papírů, i když nějaký makléř dává takovou příležitost.