Jak správně naplánovat dovolenou

Jak se připravit na zasloužený odpočinek tak, aby za zbytečně vynaložené peníze netrpělivě? Vysvětlujeme způsoby, jak ušetřit ve fázi plánování dovolené.

Rezervujte si předem


Pokud jsou Vám známy termíny dovolené již za několik měsíců, je lepší, abyste se nedotkli posledního, ale rezervujte si hotely, vstupenky nebo zájezdy předem. Velké hotely a cestovní kanceláře obvykle poskytují velké slevy za včasné rezervace. Vstupenky na letadlo nebo vlak vás mohou také stát o 30-50% levnější.

Možností bydlení bude určitě mnohem více. Vzhledem k tomu, že roztomilé a levné malé hotely mají tendenci prodávat pokoje před začátkem sezóny.

Rozhodně není nutné zdevastovat rodinnou kasičku půl roku před dovolenou. Mnoho hotelů jednoduše bere údaje o vaší kartě jako záruku rezervace, ale neodepisuje peníze. Existuje mnoho možností s možností zrušení brnění bez sankcí. Je však lepší předem upřesnit datum, do kterého je možné číslo bezplatně odmítnout. Je pravda, že možnosti bez možnosti zrušení brnění jsou obvykle levnější. Proto je lepší okamžitě zvážit všechny výhody a nevýhody.

Vždy porovnejte cenu vybraného hotelu na jeho oficiálních stránkách a v různých rezervačních systémech. Prohlédněte si nabídky cestovních kanceláří. Ceny za stejné pokoje mohou být nižší díky velkým balíčkovým slevám, které jim hotely poskytují. Ceny letenek je také lepší porovnat na webových stránkách leteckých společností a různých operátorů. Na lístcích se ale dá ušetřit i jiným způsobem.

Velké cestovní kanceláře často nabízejí splátky: v době rezervace můžete uložit pouze polovinu ceny zájezdu a druhou polovinu dva týdny nebo měsíc před odjezdem. Cena zájezdu je zpravidla stanovena. Zůstane stejná, i když se kurz měny změní.
Nebo tahat do posledního

Pokud jste na vzestupu, nebojíte se riskovat a jste připraveni změnit plány na dovolenou, nezapomeňte na hořící výlety. Pár až tři dny před odletem (nebo za pár týdnů, pokud je třeba vydat vízum do země) ceny zájezdů mohou klesnout o 20-30%.

Velké, a zejména síťové, hotely mohou také dramaticky snížit ceny pro nadcházející data, pokud si uvědomí, že mají volná místa. Pokud chytíte takové nabídky, můžete se ubytovat v elegantních pěti hvězdách za cenu průměrné trojice.

Je pravda, že s jízdenkami jsou taková čísla vzácná. V předvečer odjezdu obvykle zůstávají pouze drahé letenky a nepohodlné lety.

Zvažte všechny náklady

Při výběru bydlení se nezaměřujte pouze na jeho cenu. Snažte se vzít v úvahu všechny nadcházející výdaje. Například apartmány obvykle stojí méně než hotely. Ale pokud jsou potraviny v zemi drahé, pak za jídlo můžete utratit tolik, kolik byste zaplatili za "All Inclusive".

Hotel na okraji města může být levnější než hotel v centru, ale budete muset vynaložit spoustu času a peněz na dopravu, abyste se dostali k hlavním atrakcím.

Naopak, pokud jste plánovali půjčit si auto, abyste mohli jezdit po celé zemi, nemá smysl usadit se v drahém hotelu v centru města. Problém může být i s parkováním. Mimochodem, její náklady by měly být také předem vyčísleny.

Rezervujte si měnu

Utéct na letiště, když přiletíte, není zrovna dobrý nápad. Obvykle je tam nejvíce nevýhodný kurz a další provize za výměnu. Je lepší předem prozkoumat všechny dostupné způsoby výměny měny a vybrat ten nejvhodnější pro vás.

Připravte se na neočekávané výdaje

Rozpočet na dovolenou je samozřejmě lepší vypočítat předem a snažit se z něj nevyčnívat. Ale příjemné a nepříjemné překvapení nelze vyloučit.

Půjčovna aut často vyžadují kauci. Nebude vrácena úplně (nebo se vůbec nevrátí), pokud auto vrátíte špatně včas, s prázdnou nádrží a zmrzlinovými sedadly. Pojištění automobilů zpravidla nepokrývá škody zcela. Takže pokud poškrábat auto, opět budete muset zaplatit. V půjčovně můžete požádat o provedení kompletní pojištění, ale bude dražší než standardní.

Hotely také často účtují zálohu pro případ, že něco znečistíte nebo rozbijete.

Navíc dítě může v restauraci narazit na drahou stojací lampu a letecká společnost pošle vaše zavazadla do jiné země.

Možná i příjemné překvapení. Najednou máte šanci dostat se na koncert slavného zpěváka nebo hru oblíbeného fotbalového týmu.

Ve všech těchto případech vám pomůže kreditní karta s delší dobou splatnosti.

Sjednejte si pojištění

Pokud nemáte štěstí, že onemocníte na dovolené, může to mít nepříjemný dopad na váš rozpočet. Medicína je všude drahá a peníze na léčbu nemusí stačit. Ano, a strávit na recepci u lékaře peníze odložené na dovolenou, obvykle chtějí nejméně ze všeho. Takže se nemusíte vzdát pojištění a vnímat ji pouze jako požadavek na vízum.

Vezměte v úvahu, že pojištění, které je standardně součástí balíčku, není vždy optimální volbou. Často pokryjí jen část nákladů na lékaře a další část si budou muset zaplatit sami.

Má smysl prozkoumat nabídky několika pojišťoven a vybrat si přesně tu možnost, která vám vyhovuje. Mnoho pojistitelů sjednává pojistky pro cestování do zahraničí přes internet.

Pojistné krytí je často součástí balíčku služeb prémiových bankovních karet. Zeptejte se ve své bance: možná, že v něm politika bude vydána zdarma nebo se slevou. A výše krytí v tomto případě může být ještě větší než u standardního cestovního pojištění.

Ušetřete na cestě na letiště

Dostat se s kufry městskou hromadnou dopravou není nejpohodlnější a ani ne vždy nejlevnější možností. Je lepší vypočítat všechny možnosti, jak se dostat na letiště z domova a z letiště do hotelu. Pokud jedete na dovolenou s celou rodinou, vstupenky, jako je transfer z cestovní kanceláře, mohou být dražší než taxi.

V blízkosti letiště jsou často parkoviště, kde si můžete nechat své vlastní auto na několik dní. Pokud odjíždíte na krátkou dobu, může to být levnější než taxi. Na těchto parkovištích je obvykle bezplatná kyvadlová doprava do odletové zóny. Navíc auto bude ve větší bezpečnosti než na běžném nehlídaném parkovišti u domu.

V některých městech můžete využít Cardsharing-pronajmout auto za málo peněz, můžete jen pár hodin, abyste se dostali na letiště a nechali ho tam. Za parkování přitom nemusíte vůbec platit.

Během dovolené můžete také ušetřit a dokonce vydělat peníze.